
30 August-1 Sept, 2019
› Liput ennakkoon Tiketistä www.tiketti.fi/lepetitfestivalhanko
Alennusliput: Opiskelijat, työttömät, eläkeläiset, ammattilaiset ( kortti esitetään ovella )
Lasten liput 6 – 12 v.
Tapahtumaa tukevat: Taiteen edistämiskeskus, Hangon kaupunki /Kulttuuritoimi, Aktia-säätiö, ja Svenska Kulturfonden.
PERJANTAI 30.8
klo 20 – 21
ANNE PAJUNEN, näyttelijä ja tanssitaiteilija (Suomi)
The Matcheller – work in progress, työn alla oleva teos jossa
taiteilija avaa työskentelyprosessiaan.
Matchseller (work in progress)
Matchseller on H.C. Andersenin satuun Pieni tulitikkutyttö (1845) ja Harold Pinterin näytelmään Lievää Särkyä (1958) pohjautuva näyttämöteos. Teos tulkitsee uudelleen näitä kahta klassikkoa tekstin, liikkeen ja videomateriaalin keinoin. Teoksen tyylilaji on naisen näkökulmasta (female gaze) kirjoitettu absurdi fiktio. Matchseller paneutuu toiseuden käsitteeseen feministisen teorian siivittämänä itsen ja toisen äärirajoja tarkastellen.
Sekä Andersenin että Pinterin tulitikkumyyjä on sivullinen ja syrjäytynyt, laitapuolen kulkija. Matchseller asettaa tulitikkumyyjän teoksen keskiöön tuomalla hänen sisäisen maailmansa ja mielikuvituksensa näkyväksi. Andersenin tulitikkutyttö paleltui ulkona kuoliaaksi katsellen ikkunasta yläluokan herkuttelua hanhipaistilla. Mitä jos hän olisi kävellyt sisään juhliin ja kovaan ääneen vaatinut osuuttaan hyvinvoinnista?
Teokselle keskeisenä teemana on myös toden ja epätoden rajojen sumeneminen ja häilyvyys. Tulitikkumyyjän maailmaan sukeltaessamme seikkailemme sadun maailman ja todellisuuden rajapinnoilla absurdiutta syleillen.
Minna Maijala kertoo kirjassaan Punaiset Kengät (2019) 70-luvun feministien uudelleen tulkinneen Andersenin satuja niiden kapeakatseisen, miehisen näkökulman ja rajallisen naisten kuvittamisen vuoksi. Haluan nyt tarkastella lapsuudestani rakkainta satua Pieni tulitikkutyttö, ja minua jo pitkään kiehtonutta Pinterin näytelmää Lievää Särkyä feministisestä näkökulmasta ja täten antaa molempien tarinoiden hiljaiselle tulitikkumyyjälle äänen.
Hankon kaupungintalo, Vuorikatu 1, liput 15 / festivaali pass tiketti.fi
klo 21.30 – 22.30
Enora Lalet, kulinaarinen taiteilija (Ranska)
Waagal, musiikin monilahjakkuus (Ranska)
Performance “Fear and Time”
Enora Lalet on kulinaarinen, visuaalinen taiteilija. Erilaiset maut ja matkustaminen ovat pääosin hänen työtään. Hänen vanhempansa rakastuivat Indonesiassa, ja hän seurasi vanhempiaan siellä jo lapsena. Hän on työskennelly Intiassa, Thaimaassa, Kambodžassa, Indonesiassa ja monissa maailman suurkaupungeissa, kuten New Yorkissa, Berliinissä, Lontoossa jai Madridissa. Eri kulttuurien kirjo näyttäytyy vahvasti hänen teoksissaan.
Taiteen maisterin tutkinnon ja antropologian tutkinnon jälkeen hänen teoksensa ´kulinaariset muotokuvat´ ovat olleet esillä eri puolilla Eurooppaa. Esimerkkinä´ Cooking Faces´- näyttely Bordeauxissa (2010) . Kunnioittamalla ruokaa ja maata, soimme kysyä: Olemmeko sitä mitä syömme? Enora Laletin kulinaariset teokset, joissa on käytetty lihaa ja kastiketta, makeisia, hedelmiä, värejä ja optista kirkkautta, hennon hienoja feromoneja, ovat mielenkiintoisia muunnelmia, jotka herättävät meissä kaikki aistit. ”
WAAGAL- Erwann Texier-Harth (Ranska)
Waagal on yhden miehen bändi, joka koostuu virtuoottisesta Erwann Texier-Harthista. Hän yhdistää sormitaituruuden kitaralla (perkussiosiivinen soittotyyli), didgeridoon, loopingin ja handpanin. Waagal on kiertänyt esiintymässä eripuolilla Eurooppaa niin kaduilla kuin suurilla estradeilla…Ranskassa, Italiassa, Englannissa, Saksassa, Kroatiassa ja nyt ensikertaa Suomessa. Tämä harvinaislaatuinen musiikkinero tarjoaa ainutlaatuisen musiikkikokemuksen sekoittamalla etnistä musiikkia, rockia, ambientia, silmukointia ja lyömä- kitaraa. Waagal vie sinut matkalle maailmankaikkeuteen.
Hankon kaupungintalo Stage, Vuorikatu 1, liput 20/15 / festivaali pass tiketti.fi
klo 22.45 – 23.30
PORT DO SOUL (Portugali)
Acácio Barbosa & Warren Cahill
Portugalisen Fadon ja Folkin fuusio jossa omaleimaisuus syntyy vahvan perkussiivisesta, kokeellisesta ja epätavallisesta tavasta käsitellä kitaraa.
Tämän hurmaavan kaksikon, Acácio Barbosan ja Warren Cahillin musiikki syntyi Lissabonin kaduilla. Ainutlaatuinen musiikillinen hurmos, riemu ja taituruus on koettava ipaikanpäällä.
Hankon kaupungintalon Stage, Vuorikatu 1, liput 20/15 / festivaali passi tiketti.fi
LAUANTAI 31. 8
klo 13 – 14
Meeri Koutaniemi, valokuvaaja ja journalisti (Suomi)
Meeri puhuu ajankohtaisista koskettavista ja haastavista aiheista suurella tunteella ja palavalla intohimolla. Hän vie puheen ja kuvan voimalla yleisönsä matkalle maailman moninaisuuteen yhteiskunnallisesti tärkeissä asioissa. Meeri pyrkii inspiroimaan kuuntelijaa aktivoitumaan ja tavoittelemaan omia unelmiaan.
Puhujana Meeri välittää maailman tarinoita henkilökohtaisesti ja koskettavasti. Hän rakentaa kuvattavien vaikuttavilla tarinoilla sillan maailman ja Suomen välille. Tarinoista kuulija voi tunnistaa itsensä ja oppia kohtaamaan toisen ihmisen.
Hangon Kaupungintalo, Vuorikatu 1, liput 15 / 20 / passi, tiketti.fi
klo 15 – 16.30
Sandra Kantanen, valokuvaaja (Suomi)
Kirjan ”More Landscapes” julkaisutilaisuus la 30.8 klo 15 – 16.30
”More Landscapes” monografia on toinen saksalaisen Hatje Cantz kustantamon kanssa julkaistu kirja. Teos sisältää useita Hangossa kuvattuja maisemia.
Sandra Kantanen on Helsingissä 1974 syntynyt valokuvataiteilija joka asuu ja työskentelee nykyään Hangossa. Hänen kantava teemansa on yhdistää valokuvaa ja maalausta aasialaisen maisemamaalauksen perinteen kautta.
Studio näyttely pe-su 30.8 – 1.9, klo 12 – 16.30
Tarhakatu 5A, Vapaa pääsy
klo 18
HOMAGE TO ERIK SATIE – INES TRICKOVIC & FRIENDS (Kroatia)
Ines Trickovic on kerännyt tänä vuonna ympärilleen kroatialaisen jazz- ja klassisen musiikin kermaa – Goran Konar, viulu, Zvjezdan Ruži, piano ja Ljerka Konar Gamulin, sello ja laulu.
Tämä fantastinen kvartetti sävelsi kunnianosoituksen Erik Satielle. Teos on kiinnostava yhdistelmä klassista musiikkia ja jazzia. Huomattavaa on että Ines kirjoitti itse teoksen kaikki runot innoittuneena Satien musiikista. Tässä projektissa Trickovic on kaksoisroolissa, niin tekijänä kuin esiintyjänä, ja ensimmäistä kertaa Gnossienne ja Erik Satie Gymnopedie kuullaan laulettuna.
Hangon Kaupungintalo, Vuorikatu 1, liput 20 / 25 / passi tiketti.fi
klo 20.30
LINDA LAMPENIUS JA LAURA MIKKOLA (Suomi)
Juhlakonsertti – AIKA
Linda Lampenius, viulu
Linda Lampeniusta on kutsuttu yhdeksi sukupolvensa lahjakkaimmista viulisteista. Lapsesta asti esiintynyt ja eripuolilla maailmaa konsertoinut Lampenius on asunut vuodesta 2002 Tukholmassa. Ruotsin esiintymisten lisäksi hän konsertoi edelleen kansainvälisesti kamarimuusikkona, orkestereiden solistina ja klassisen musiikin festivaaleilla.
Laura Mikkola, piano
Laura Mikkola on useasti palkittu, Suomen kansainvälisesti menestyneimpiä pianisteja.
Hangon Kaupungintalon Juhlasali, Vuorikatu 1, liput 20 / 35 / festivaalipassi tiketti.fi
klo 22.15 – 23
TIMBERLINA & DR ASPALLS –
EKOLOGISESTI INNOITTUNUT KOKEELLINEN PIANO JAZZ-
& HONKY-TONK KONSERTTI (UK)
Timberlina, maailman ykkönen ympäristöön inspiroitunut drag lady ja pianojazzin kapinallinen Dr. Aspalls esittävät ekologisesti teemoitettua jazz piano -kabareeta. Esitys on riemastuttava, alt-drag -ja blues esitys, jossa annetaan täyttä tuutia riemastuttavilla kappaleilla, joissa käsitellään tämän hetken polttavia aiheita, kuten rasvavuoria, merimuoveja, maitoa, pakkausmateriaaleja ja ekoahdistusta.
Parivaljakon esityksiä on nähty muun muassa The Printworks Hasting:ssä, Duckie:ssa, The Glory:ssa, Royal Festival Hall:ssa, Lontoon Kansallisteatterissa (NT) ja Vihreiden puoluejuhlissa. “Tule kokemaan hauska ja ajankohtainen musiikkiesitys, joka satirisoi keskiluokan ja hipstereiden huolenaiheita upcyclingistä ja puuhelloista.”
Hangon kaupungintalon lämpiö, Vuorikatu 1, liput 15 / festivaalipassi – paikkoja rajoitetusti, varaa paikkasi Kaupungintalolla ennen esitystä! tiketti.fi
SUNNUNTAI 1.9
klo 11 – 14
ART WORKSHOP – STREET ART WORKSHOP
Taidetyöpaja kaikenikäisille – Katutaidetyöpaja
Inka Yli-Tepsa, Annika Lintervo, Anna Luhtasela (FINLAND)
Thomas Henriksson (SWEDEN)
Hanko City Hall, Vuorikatu 1, age 3 – 103
klo 14 – 15
PÄIVI KANGAS – LASIAVAIN KÄDESSÄ (Suomi)
Esittäjä: Päivi Kangas
Alkuperäisohjaus: Susanna Airaksinen
Nainen tonkii ja arvostelee naapurinsa roskia, kirjoittaa kirjeitä Marilyn Monroelle ja Andrei Tarkovskille. Esitys tarkastelee lämpimällä katseella yksinäisiä outolintuja, hankalia luonteita, niitä, jotka huutelevat ihmisille asuntojensa ikkunoista. Kuinka paljon unohdettuja unelmia mahtuu pieneen kerrostaloyksiöön.
“Vyöhyke on vyöhyke, vyöhyke on elämä, jonka läpi kulkiessaan ihminen joko murtuu tai kestää. Se kestääkö ihminen, riippuu hänen omanarvontunnostaan”. Andrei Tarkovsky.
Esitys perustuu Tua Forsströmin, Andrei Tarkovskyn, Bo Carpelanin, Anja Erämajan, Anna-Maria Mattilan, Helena Sinervon ja Sirkka Turkan teksteihin.
Hangon kaupungintalon lämpiö, Vuorikatu 1, liput 15 / festivaalipassi – paikkoja rajoitetusti, varaa paikkasi Kaupungintalolla ennen esitystä! tiketti.fi
klo 17 – 19 (VÄLIAIKA)
KATI OUTINEN JA ANNATUULI SAINE – MINÄ MAALAAN TEIDÄT KAIKKI (Suomi)
Näytelmä on monologiksi kirjoitettu dialogi taiteilijuudesta. Dialogia esityksessä käyvät näyttelijä ja tanssija. Se, mikä Helenen maalauksissa on viiva tai siveltimen veto, on esityksessä liike, ääni ja sana.
Näyttämöllä on Helene Schjerfbäck uransa eri vaiheissa, omakuvien äärellä ja Ihailija, joka pohtii suhdettaan Helenen taiteeseen sekä hänen perintöään jälkipolville. Sekä filosofinen että aisteissaan ja tunteissaan vahva näytelmä pureutuu konkreettisesti taiteilijuuteen, taiteilijan työhön. Sen haasteisiin, innoituksen lähteisiin ja henkilökohtaisiin voittoihin – jotka usein ovat jotakin aivan muuta, kuin mitä maailma katsoo voitoksi.
Käsikirjoitus, esitysdramaturgia: Iida Hämeen-Anttila
Ohjaus: Kati Outinen
Koreografia: Annatuuli Saine
Valo- ja äänisuunnittelu Hangossa: työryhmä ja Jesper Söderström
Lavastus, rekvisiitta ja puvut: työryhmä
Rooleissa: Annatuuli Saine ja Kati Outinen
Tuotanto: OutisKati
Valokuvat: Marko Mäkinen
Memmu Lankinen, hatut
klo 20 – 20.50
AU FIL DU TEMPS – AIKA RIENTÄÄ
Mathieu Chardet: ääni ja kitara. ( SVEITSI)
Ayser Vançin: oboe, piano ja sävellykset. (TURKKI, SVEITSI)
Joskus ihminen laulaa ylentääkseen itseään, toisinaan uppoutuakseen sisälle itseensä, useammin tietämättä syytä miksi. Kaikissa tapauksissa hän antaa sille täyden sydämensä ja sielunsa.
Esityksen kappaleet kulkevat läpi koko ajan:
Menneisyydestä tulevaisuuteen – nykyisyydessä, muistoissa, toiveissa ja tunteissa tässä hetkessä.
Ajan myötä muistot katoavat ja toisinaan heräävät jälleen. Sydämissämme itää toivo paremmasta elämästä ja nautimme nykyisyydestä. Aika kulkee ja poistaa muistoja ja lauluja, joista vain jää kuolematon kuoro. Läpinäkyvän aamun hopeisesta sarastuksesta aina taivaan kuparinhohtoiseen iltahämärään, joka ylittää kaikki intohimomme, surumme ja toiveemme vivahteet.
Ayser Vançinin musiikkia ovat inspiroineet itämaisten ja länsimaisen kulttuurin vivahteet. Ilta tarjoaa meille kattauksen kaikkien aikojen runoilijoista.
Ayser Vançin ja Mathieu Chardet saivat “The Best Music Palkinnon” Marokossa Zagoran kansainvälisessä teatterifestivaalissa vuonna 2017.
Hangon Kaupungintalon näyttämö, Vuorikatu 1, liput 15 / Festivaalipassi tiketti.fi
klo 21.30 – 22.30
Images after Ravel and Debussy – esitysteos
Tuomas Kortelahti, piano, Hanko Finland
Eero Caselius, teokset, Hanko Finland
Sampsa Laurinen, videot ja kuvat, Hanko Finland
Tarinankeroja j Le Petit Festivaalin perustaja Vinko Prizmic ( CROATIA)
Uponnut katedraali, purjeita ja pellavatukkainen tyttö. Tuttujen pianokappaleiden herättämät mielikuvat rinnastuvat runoihin, maalauksiin ja tarinoihin. Mukana hankolaisia taiteilijoita,-pianisti Tuomas Kortelahti sekä kuvataiteilija Eero Caseliuksen teoksia, tarinankertoja Vinko Prizmic, Camille Pissarro ja Marcel Proust, kaikki he
`Kadonnutta aikaa etsimässä.
Hangon Kaupungintalon näyttämö, Vuorikatu 1, liput 15 / Festivaalipassi tiketti.fi