Meeri Koutaniemi
Meeri Koutaniemi

Meeri Koutaniemi
Suomen Lapissa syntynyt, useasti palkittu valokuvaaja ja journalisti Meeri Koutaniemi on dokumentoinut maailmaa ja sen selviytymistarinoita yli 50 maassa ja keskittynyt työssään ihmisoikeuksiin ja kysymyksiin identiteetistä. Koutaniemi on kuvannut dokumenttielokuvia mm. Meksikossa, Boliviassa ja Brasiliassa ja hänellä on on ollut valokuvanäyttelyitä ympäri maailman.

Meeri puhuu koskettavista ja haastavista aiheista suurella tunteella ja palavalla intohimolla. Hän vie puheen ja kuvan voimalla yleisönsä matkalle maailman moninaisuuteen yhteiskunnallisesti tärkeissä asioissa. Meeri pyrkii inspiroimaan kuuntelijaa aktivoitumaan ja tavoittelemaan omia unelmiaan.

Puhujana Meeri välittää maailman tarinoita henkilökohtaisesti ja koskettavasti. Hän rakentaa kuvattavien vaikuttavilla tarinoilla sillan maailman ja Suomen välille. Tarinoista kuulija voi tunnistaa itsensä ja oppia kohtaamaan toisen ihmisen.

Meeri on tunnettu TV:sta Arman Alizadin aisaparina Pahan jälkeen -ohjelmassa, ja hänen kanssaan Meeri on myös kirjoittanu teoksen Riisuttu Suomi, joka kertoo erilaisten suomalaisten elämästä vastaparien kautta.

Meeri on myös mukana Luova laboratorio 15+1 tietä luovuuteen kirjassa. Kirja kertoo 16 luovan suomalaisen tarinan.

Vuonna 2012 ja 2013 Koutaniemi valittiin Suomessa Vuoden Lehtikuvaajaksi. Vuonna 2012 Meeri teki historiaa voittamalla kuvillaan kuusi kategoriaa Vuoden Lehtikuvat kilpailussa.
Koutaniemi on yksi perustajajäsenenistä italialaisessa Echo Photojournalism kuvatoimistossa sekä kuuluu suomalaiseen kollektiiviin Yksitoista. Vuonna 2012 hänet palkittiin kansainvälisesti Tim Hetherington Memorial Awardilla Yhdysvalloissa ja vastaanotti ensimmäisen Carina Appel -muistopalkinnon Suomessa 2013. Vuonna 2014 Koutaniemi palkittiin kansainvälisesti Visa D’or Daily Press -palkinnolla Ranskan Perpignanissa sekä FreeLens Award palkinnolla Saksan Hannoverissa. Lokakuussa 2017 Koutaniemi palkittiin Suomessa Vuosisadan Kulttuurigaalassa kulttuurin tulevaisuus -palkinnolla.

Meeri Koutaniemi, a Finnish photographer and journalist, was born in Lapland and lives currently in Helsinki. Koutaniemi’s work extends to over 50 countries where she has photographed and documented people with compelling stories of struggle and resilience.

Her work stems from the question and definition of identity. Koutaniemi has focused on humanitarian side of conflicts, displacement and discrimination. At the core of her work lies a universal ability for empowerment and resistance.

In 2012 and 2013 Koutaniemi was selected as the Photographer of the Year in Finland. Koutaniemi has exhibited her photos in over 50 exhibitions around the world. Koutaniemi has published six books from her independent documentary projects. In 2014 Koutaniemi won the Visa D’or Daily Press Award in Perpignan and FreeLens Award in Lumix Photofestival in Hannover. Koutaniemi was selected to participate to Joop Swart and VII Masterclass in 2014.