Den sjunde Le Petit Festivalen – en konsthelg i Hangö

Hangö får återigen besök av ett intressant urval av inhemska konstnärsgäster. Programmet innehåller både traditionel och samtida samt folkkonst.

Stora känslor och minnesvärda konstupplevelser tillsammans.

Gustaf Broms

20-22 August 2021

› Biljetter: tiketti.fi/le-petit-festival-hanko-2021

FREDAG 20.8.2020

Kl 16 – 17

IHMEELLINEN ITE- TAIDE, KONSTNÄR VELI GRANÖ, fin

ITE konstupptäckaren Veli Granö berättar och visar bilder från sin resa på mer än 30 år med finska samtida folkartister. ITE avslöjar konstens djupaste betydelser.

Kl 17 – 18

ÅRETS SJÄLV-KONSTNÄR (ITE-TAITEILIJA) JORI TAPIO KALLIOLAS UTSTÄLLNINGSVERNISSAGE

Stadshuset foajé, språk: fin / swe, biljetter 10 /pass
Esseist Sampsa Laurinen intervjuar

Stadshuset foajé, språk: fin / swe, biljetter 10 /pass Förbundet Maaseudun Sivistyliitto valde den Raumobördige Jori Tapio Kalliola till årets ITEtaiteilija (själv-konstnär) 2021. Kalliola, som numera bor I Hangö är känd för sina ettriga, auktoritetskritiska trägubbsstatyer. Han är också musiker och solist I bandet Jori Otsa & Mah’Orkka. Maaseudun Sivistysliitto valde Årets ITE-taiteilija för andra gången. Syftet med utnämningen är att ge rum för självlärda, men konstnärligt sett betydande konstnärers egen röst och synvinkel.

Kl 17.30 – 17.50

Pianist Tuomas Kortelahti

Bosatt i Hangö, spelar klassisk pianomusik och välkända filmlåtar i Hangö stadshus Foyér, Bergatan 1 (publikens välkomnande att ta ett glas vin)

Kl 18-19.45 paus 15 min.

Sanning och Lögn – Vladimir Vysotskis sånger

Hangö stadshus scen. Bergatan 1, biljetter 35/25 euro. / pass Språk: FIN

Vysotskis alltid aktuella sånger med färsk och okonstlad tolkning framförs av våra främsta skådespelare och musiker.

Martti Suosalo – sång Nora Raikamo – sång och violin Jarkko Lahti – sång Kiureli Sammallahti – sång och harmonika Valtteri Bruun – sång och gitarr

Vladimir Semjonovitš Vysotski (1938-1980) var en rysk (sovjetisk) diktare, skådespelare och sångare-sångskrivare. Hans produktion publicerades inte i Sovjetunionen på grund av dess bitande kriticism. Först 1988 blev Vysotski fri från censuren, och på 1990-talet erkändes han som diktare och anslöts till de stora inom rysk litteratur.

Hans sånger går i allmänhet i jag-form. De berättar om kärlek, krig, brottslighet och det dagliga livet. Så är exempelvis sången Sanning och Lögn en smärtsam påminnelse om att yttrandefriheten och de mänskliga rättigheterna fortfarande inte förverkligas överallt.

Sångerna har översatts av Pirkko Saisio, Kaj Chydenius, Mika och Turkka Mali, Maaria Lindstedt samt Kiureli Sammallahti och Dick Holmström.

Kl 21.30 – 22.30

Barlast/Oförsagd: Breaks at Dawn

Hangö stadshus scen. Bergatan 1, biljetter 25/20 euro / pass

Breaks att Dawn är folkmusik-/jazzbandet Barlasts och mediekonstnären Nina-Maria Oförsagds improviserade live cinema-verk. Vad händer runtom oss på natten då största delen av oss sover och tiden egentligen inte existerar? Breaks at Dawn rör sig under nattens timmar då ingenting händer: utanför vardagen, i ett rum i mellan innan miljonstaden vaknar.

I verket som tar sin form här och nu samtalar det visuella materialet med ljudlandskapet. NinaMaria Oförsagd klipper videon live på plats och är således en naturlig del av det improviserandet bandet Barlast. På ett ögonblick föds en levande experimentell film.

Barlast tar intryck från europeisk jazz, nordisk folkmusik och fri improvisation samt undersöker gränssnittet mellan improvisation och komponerande. Oförsagd använder material som filmats i de asiatiska miljonstäderna Tokio, Hong Kong, Taipei och fantasistaden Lin-Tsi. Oförsagd söker platser i olika unika miljöer, i vilka hon kan dyka in i en förtrollande tidsnivå för att bygga visualisera fiktiva världar och känslor.

Philip Holm – kontrabas och syntetisator Heikki Hänninen – gitarrer Minna Koskenlahti – slagverk och flöjt Sanna Salonen – sopransaxofon, basklarinet och flöjtinstrumentet mänkeri Nina-Maria Oförsagd – live visuals

LÖRDAG 21.8.2020

Kl 10 – 12

MODERN DANS – VERKSTAD för entusiaster med Nina Mamia

Plats: BRANKIS, Nycandersgatan 8 biljeter 15 euro
I samtida dansverkstaden utförs mångsidiga samtida dansserier och dansimprovisation i rymden. Workshopen riktar sig till alla dansentusiaster (10 år och uppåt).
Workshopen leds av koreograf, dansare och danslärare Nina Mamia, dansteatern Mamia Company.

Kl 13 – 14

PULLISTUS (Uppblåst), textilkonstnären Reika Vesala, gatupromenad, performans – Alla välkomna!

Gruppen vandrar tillsammans rutten Berggatan-Östrahamnen-Regattastranden-Stadshuset. OBS! Performansen behöver deltagare av olika ålder och storlek. Deltagarna klär sig i mycket flexibla stickade plagg. Under plaggen sätts också ballonger. Dräkten täcker även ansiktet men ger dock fri sikt.

Människokroppens naturliga former har som sådana inte accepterats under modehistorians tid. Man har försökt omforma såväl kvinnornas som männens kroppar. Exempelvis har brösten framhävts, baken lyfts, benen gjorts rakare genom pressade byxor och fötterna minskats genom att binda dem. I dag formas kroppen bland annat med silikon. Performansen är konstnärens egna vilda version av kroppsformning.

Reika Vesala är hemma från Osaka i Japan, och är bosatt I Finland. Hon är verksam som både konstnär och planerare. Hon ger fördomsfritt uttryck för sitt synsätt. Av begrepp och ord skapar hon ett påklädbart uttrycksmedel. Hon dryftar både ordens och bildens språk, det som är av betydelse och det som inte är det, vad som är synligt eller osynligt. Vesala skapar ofta sociala verk. I dem förenar aktion deltagarna och konsten. Individerna bildar ett kollektiv som av ord skapar framställningar, former och färger

Kl 15 – 15,15

TIE – SOLO – NINA MAMIA

Bergatan 1, Kaupungintalon edusta, free entré
TIE är ett solo om hur livet tvingar dig på knä och ger dig en ny möjlighet.
Koreografi, dans: Nina Mamia, Ljuddesign: Kasperi Nordman Kostym: Wolf Enkelinen

Kl 16 – 17 och 20 – 21

HAMLET PRIVATE – Danskonstnären Samuli Roininen

För dig har reserverats en plats på första raden, den enda platsen
Villa Tellina, uppstairs, Appelgrensvägen 2, språk:FIN biljetter 25 euro ( Tiketti ) Föreställningen ges för endast en åskådare åt gången.

För dig har reserverats en plats på första raden, den enda platsen.
Hamlet private är ett möte mellan åskådaren och artisten. Den bjuder in åskådaren att ta del av de stora frågorna i Shakespeares Hamlet. Hamlet är en idealist och en tveksam intellektuell. Han är en antihjälte som deprimerad på grund av livets låga moral. Artisten gör en tolkning av korten vilka avspeglar Hamlets motiv. Hamlets tveksamhet ger utrymme för åskådarens egna frågor och val. Föreställningen vill erbjuda ett alternativ till den tvingande lusten att med förnuftet kontrollera alla livsområden och känslor.

Föreställningen ges för endast en åskådare åt gången.

16.30 – 17

Gustaf Broms – ANIMA MUNDI

Bergatan 1, free entré
En av Sveriges mest kända och mest intressanta performanceartisten.
`Being in a time and place, where identification with
the thin membrane of skin, as container of self,
slowly dissolves, as borders between beings evaporate,
the environment disintegrates into a myriad of sentient beings.´

Kl 17.30 – 17.50

Tuomas Kortelahti, piano music at the foyer

Kl 18 – 19.25

Parasta elämässä (Det bästa I livet) – Martti Suosalo Ingen paus.

språk: FIN, biljetter 30/25 euro/pass
Martti Suosalos mästerliga monolog är rörande, hoppfull och sorgsamt rolig. Den är en berättelse om en kroniskt deprimerad mors son, som försöker muntra upp sin mor genom att räkna upp saker som gör livet värt att leva. Saker som alla borde tänka på ibland. Skådespelet framförs av Martti Suosalo och publiken.

Föreställningen har regisserats av Pentti Kotkaniemi, och den bygger på den brittiske författaren Duncan Macmillans text Every Brilliant Thing.

Uruppförandet skedde på Turun kaupunginteatteri 19.1.2018. Helsingors Stadsteaters premiär var 1.2.2019.

Kl 21.30 – 21.25

KINOKONSERT film: F.W. Murnau: Tabu (1931) musik: Kari Ikonen, preparerad flygel produktion: Hangö filmfestival i samarbete med Le petit Festival Stadshusets festsal, biljetter 25/20 euro / pass

Paradiset och fördrivningen

F.W. Murnaus Tabu är fortfarande en av de vackraste filmerna, som en saga om förbjuden kärlek på den paradisiska ön Bora Bora i Söderhavet.

Dokumentären och fiktionen möter varandra. Kameran följer öbornas liv och den omgivande naturen som en del av livets puls. Det var ursprungligen meningen att Murnaus skulle göra filmen tillsammans med den kända dokumentaristen Robert J. Flaherty, som regisserat bl.a. Naanok, köldens son (1922). Det uppstod dock meningsskiljaktigheter mellan dem eftersom Flasherty hade velat göra en mer etnografisk film som var trogen maoernas sedvänjor, medan Murnau föredrog en medryckande berättelse. Som en syntes ser de lokala människorna inte ut att spela, utan de lever i själva berättelsen.

Tabu är en av de renaste lovsångerna till kärleken, naturen och det fysiska. Bland de största mästarna inom stumfilmsperioden var F.W. Murnau en föregångare. Som skapare av starka bilder har hans inverkan på filmberättandet varit stor. Filmen saknar dialog men känslorna syns.

Tabu blev regissörens sista arbete. Murnau dog i en bilolycka bara en vecka före filmens premiär. Den mest kända av hans filmer är Nosferatu (1922), som bygger på Draculahistorien. Murnau hann göra sammanlagt 21 filmer, av vilka 8 har försvunnit.

Den internationellt kända jazzvirtuosen Kari Ikonen har skapat en unik filmmusik, där flygeln stäms än för västerländska, än exotiska skalor och där dröm och verklighet blandas precis som i Tabu.

Kl 23.15

Film by Gustaf Broms ´PERFORATED REALITIES` 16 min.

Hangon Kaupungintalon näyttämö, Vuorikatu 1, vapaa pääsy, free entree

SÖNDAG 22.8.2021

Kl 10-14

VINDENS SUS – VINDSNURREVERKSTAD, RAIKA VESALA

Regattastranden Vi gör ett kollektivt konstverk, en vindsnurreinstallation. På platsen finns material att arbeta med: härdat tyg och träkäppar. Välkomna att tillsammans tillverka vindsnurror. En snurra tar ca 20 min. att tillverka.

Var och en ställer sin snurra på stranden. Snurrorna bildar en stor installation. Ju fler snurror desto bättre. Det viktigaste I konstverket är vinden från havet. Vindsnurrorna gör den synlig. Efteråt får du ta med dig din snurra. Alla välkomna!

Kl 11 – 11.30 språk FIN
Kl 12.30 – 13 språk SWE

KISSE LILLAS BLAND SKUGGORNA

Stadshusets foajé, biljetter 15 / familj 2+2 40 euro /pass Kisse Lillas är en interaktiv dansteaterföreställning som riktar sig till barn i dagisåldern – och även äldre som har barnasinnet i behåll.

Två föreställningar, den ena på finska och den andra på svenska Ett varmhjärtat äventyr om sommarkatten Kisse Lillas, som en dag inser att det är roligare att vara tillsammans med någon än att alltid vara ensam. Familjen Lillas har packat sina saker för att återvända hem till stan efter en sommar på landet. I allt ståhej råkar de glömma bort sommarkatten Kisse Lillas, som helt ensam blir kvar på stugan. Det är början på Kisses äventyr.

Manus: Kasperi Nordman & Nina Mamia Koreografi: Nina Mamia Regi & ljudplanering: Kasperi Nordmdan.

Kisu Pikkulainen/Kisse Lillas: Nina Mamia Kloakråttan & Pappa Pikkulainen: Kasperi Nordman Översättning till svenska: Mathias Rosenlund

Kl 12-17.30 TÅRKANALERNA – GRÅTKVÄDEN
Kl 12-13 Tårkanalerna FÖRELÄSNING, Stadshusets festsal
Kl 13.15-14.15 Tårkanalerna FÖRESTÄLLNING, Stadshusets festsal
Kl 14.30 – 17.30 Tårkanalerna VERKSTAD, Stadshusets foajé
Bergatan 1, Biljetter, föreläsning och föreställning 20 / 15 / pass / verkstad 15

Hurdant är gråtkvädet, är det redan gammal tradition, har det något att göra med nutiden? Tre konstnärs-forskarpar undersöker hurdana behov gråtkvädena och det ljudliga gråtande svarar mot i dagens värld. Ämnen för forskningsprojektet är kroppsligt upplevt gråt, den samtidiga existensen av ortodox och folklig tradition hos gråterskorna i dag, samt de nutida gråtkvädenas mångfald, kollektivitet och känslor. Gråtkvädesforskarna tolkar också sina fynd. Traditionen granskas såväl genom känslorna, uttrycket och erfarenheterna som genom de innebörder de getts. Därför ordnar gruppen evenemang som är öppna för allmänheten: seminarier, publikangagerande verkstäder och konstnärliga föreställningar.

Projektet genomförs av en sexpersoners arbetsgrupp vars konstnärs-forskar-arbetspar är Emilia Kallonen & Elina Hytönen-Ng i Joensuu, Liisa Matveinen & Riikka Patrikainen i Ilomants samt Emmi Kuittinen & Viliina Silvonen i Helsingfors. Kallonen, Matveinen och Kuittinen är musiker som har specialiserats sig på gråtkvädestraditionen. Hytönen-Ng (KTL) är en etnomusikolog som specialiserats sig på forskning om musikaliska upplevelser. Patrikainen (teologiska avdelningen, humanistiska avdelningen, UEF) är en ortodox kyrkomusiker och kulturforskare som har fördjupat sig i ritualism. Silvonen ( Helsingfors universitet) är en folklorist som fördjupat sig i arkivenas gråtkväden och kulturbetydelser.

Kl 12 – 13 , 13.30 – 14.30 och 15.30 – 16.30

HAMLET PRIVATE

Danskonstnären Samuli Roininen För dig har reserverats en plats på första raden, den enda platsen OBS! Villa Tellina / på övervåningen, Appelgrensvägen 2 språk: FIN biljetter 25 euro, Föreställningen ges för endast en åskådare åt gången.

Hamlet private är ett möte mellan åskådaren och artisten. Den bjuder in åskådaren att ta del av de stora frågorna i Shakespeares Hamlet. Hamlet är en idealist och en tveksam intellektuell. Han är en antihjälte som deprimerad på grund av livets låga moral. Artisten gör en tolkning av korten vilka avspeglar Hamlets motiv. Hamlets tveksamhet ger utrymme för åskådarens egna frågor och val. Föreställningen vill erbjuda ett alternativ till den tvingande lusten att med förnuftet kontrollera alla livsområden och känslor.

Kl 17 – 17.25

Gatuteaterföreställning: Internationale ATK-show

Framför Hangö stadshus, Bergatan 1, free entré
Och de tryckte Enter…
Fyra digitaliserade clowner presenterar sina absurda och tragikomiska äventyr i bitvirvlar. Fysisk komedi, hastighet och farliga situationer.
Internationale ATK-showen är en kombination av clownery och dansteaterföreställning om mötet mellan människa och teknik.

Artister: Johanna Keinänen, Tuovi Rantanen, Liisa Ruuskanen och Hanna Terävä.
Kostymdesigner Mirkka Nyrhinen och ljuddesigner
Kompositör: Petri Tiainen
Privat öga: Liisa Risu

Kl 18 – 19

Doktor Zeiffal, Doktor Zeigal och flodhästen som aldrig kan gripas.

Finsk version av den prisbelönade och i England mycket populära föreställningen Dr Zeiffal, Dr Zeigal and the Hippo That Can Never Be Caught.Em hejdlös komedi för hela familjen.Hangö stadshus scen. Bergatan 1, För personer över 6 år. Biljetter 20/15 euro 2+2 familj 60 euro / pass

En komedi för hela familjen. Den handlar om två lustiga flodhästsforskares äventyr. De presenterar sitt forskningsresultat för publiken, och föreläsningen förändras plötsligt. En äkta livslevade flodhäst dyker upp. De lustiga forskarna spelas av barnteaterproffsen : teaterchefen-clownen Taina Mäki-Iso och operasångaren-klownen Jouni Bäckström. Föreställningens regissör är The Mouths of Lions – teaterns konstnärliga ledare Georgia Murphy, som också regisserade urpremiären i England. Aktörerna förenas utom av barnteater också av studier i den berömda komediskolan Ecole Philippe Gaulier i Frankrike. Helsingin Sanomat Jussi Tossavainen: Fem stjärnor ***** Den lustiga flodhästjakten framkallar jubel.

Ursprungsmanuskript: Georgia Murphy, Louise Dickinson, Oli Weatherly.

Finsk version: Jouni Bäckström Artister: Jouni Bäckström och Taina Mäki-Iso Rekvisita scenografi: Petri Bäckström Flodhästdräkten: Sarita Vepsäläinen Produktion: The fabulous Bäckström Brothers och Musikteatteri Kapsäkki/Sanna Breilin

Kl 20 – 21

TANGOAFTON, AVSLUTNINSFEST

Stadshusets foajé, Bergatan 1, biljetter 15 euro / pass Violinisten Sanna Mansikkaniemi, violinisten Raido Lill och dragspelskonstnären Olli Kari.

 

Long live the performing arts!
www.lepetitfestival.com