Le Petit Festival – Hanko, Finland
17-20 Elokuu 2023
www.lepetitfestival.com | finland@lepetitfestival.com
› Liput ovelta / ennakkoon tiketti.fi/le-petit-festival-hanko-2023
TORSTAI | 17 Elokuu 2023
Klo 18.00
TIMEA JANKOVIC – SHIP OF FOOLS
17.8 – 5.9.2023
Hangon kaupungintalon galleria, Raatihuoneentori 1
AVAJAISET, vapaa pääsy.
Ranskalais-unkarilainen Timea Jankovics on vanhoihin psykiatrisiin sairaaloihin erikoistunut taiteilija. Hänen työnsä keskiössä on kunnioittaa kauan unohduksissa olleiden mielenterveyspotilaiden muistoa. Taiteensa kautta hän kuvaa psykiatrisen hoidon historiaa, kärsimystä ja toivoa. Jankovic on tehnyt yli kahden vuosikymmenen ajan lukuisia elokuvia ja videoita hylätyistä psykiatrisista sairaaloista Euroopassa ja Yhdysvalloissa. Näyttely sisältää potilaiden arkeen liittyviä esineitä mm. Henri Theilloun Museumin kokoelmista Ranskasta.
PE | 18 Elokuu 2023
ANU HAAPANEN JA PIA KOKKARINEN – PARALLELIA
Live – piirtäminen.
PE 18.8 klo 12.00 – 16.00
LA 19.8 klo 11.00 – 15.00
SU 20.8 klo 11.00 – 15.00
Hangon kaupungintalon galleria, Raatihuoneentori 1
Anu Haapasen ja Piia Kokkarisen Parallelia on valtaosin live-piirustuksena toteutettava hiilipiirustusinstallaatio. Molemmat taiteilijat ovat työskennelleet suurikokoisten, tilallisten hiilipiirustusten parissa ja ajatus yhteisestä projektista on syntynyt taiteellisesta työskentelystä käytyjen keskustelujen myötä. Samankaltainen suhde hiileen materiaalina ja jaettu kiinnostus intuitiiviseen, improvisoituun piirtämiseen sekä taiteelliseen vuoropuheluun luovat pohjan yhteiselle prosessille. Hangossa Le Petit Festivaalilla taiteilijat kommunikoivat Hangon kaupungintalon galleriassa nähtävän ranskalais-unkarilaisen Timea Jankovicin näyttelyn Ship of Fools kanssa. Taiteilijoiden vuoropuhelu ja eri materiaalit synnyttävät kiinnostavia kontrasteja näyttelyn kokonaisuuteen. Kokonaisuus rakentuu pikkuhiljaa vaihtelevaksi ja rönsyileväksi puutarhaksi, jossa taiteilijoiden kuvalliset maailmat risteävät ja paikoin sulautuvat yhteen, saaden uusia piirteitä ja merkityksiä taiteellisessa vuoropuhelussa. Teos on yhteisvaikutuksessa ympäristön ja yleisön kanssa reaaliaikaisesti syntyvä tilateos. Taiteilijat keskustelevat teoksesta yleisön kanssa työskentelyn aikana.
Anu Haapanen on helsinkiläinen kuvataiteilija, joka työskentelee laaja-alaisesti visuaalisten taiteiden parissa. Hän käsittelee taiteessaan muun muassa muistamiseen, ajallisuuteen ja katoavaisuuteen liittyviä teemoja käyttäen erilaisia välineitä öljyvärimaalauksesta hiilipiirustukseen ja liikkuvaan kuvaan sekä installaatioon. Haapanen on valmistunut kuvataiteilijaksi Lahden taideinstituutista ja tehnyt taiteen maisteriopinnot Aalto-yliopiston ViCCA-koulutusohjelmassa sekä filosofian maisterin tutkinnon taidehistoriasta Helsingin yliopistossa. Hänen teoksiaan on ollut esillä lukuisissa näyttelyissä Suomessa ja ulkomailla.
Piia Kokkarinen on helsinkiläinen kuvataiteilija, joka työskentelee pääosin hiilen ja öljyvärin parissa. Hän haluaa teoksissaan luoda vaikutelmia ajan kulumisesta, immateriaalisuudesta ja liikkeestä. Piia on valmistunut kuvataiteilijaksi Lahden taideinstituutista, ja hän on pitänyt yksityisnäyttelyitä sekä osallistunut yhteisnäyttelyihin Suomessa ja ulkomailla.
Klo 19.00
TERHI PANULA JA TIMEA JANKOVIC: 392 Camille
Hangon kaupungintalon näyttämö, Vuorikatu 1.
Liput 30 / 25 / passi.
Ranskalainen Camille Claudel (1864-1943) oli yksi aikansa lahjakkaimmista kuvanveistäjistä. Hän syntyi maailmaan, jossa taiteen tekemisen ei katsottu sopivan naisille. Nainen kuvanveistäjänä, vieläpä mieskollegoitaan lahjakkaampana, oli käsittämätön, jopa skandaalimainen yhtälö, jonka katsottiin uhmaavan katolisen kirkon normeja.
Auguste Rodinin ateljeessa Claudelista kehkeytyi pian Rodinin uskotuin työtoveri, innoittaja ja kumppani. He inspiroivat toisiaan työssä ja rakkaudessa. Camillen perhe, johon kuuluivat kirjailijana, runoilijana ja diplomaattina tunnettu Paul Claudel ja heidän äitinsä Louise, ei hyväksynyt suhdetta.
Camille olisi tahtonut irrottautua itsenäiseksi taiteilijaksi jo menestyksensä alkutaipaleella, mutta ajautui ahdinkoon yleisen ilmapiirin vuoksi. Rodin eli edelleen toisen naisen, entisen mallinsa kanssa, joten kuilu taiteilijoiden välillä syveni äkisti. Camille koki tulleensa huijatuksi ja ryöstetyksi. Hänen mielensä alkoi järkkyä.
Camillen paras luomiskausi keskeytyi perheen sietokyvyn loputtua. Äitinsä ja veljensä pyynnöstä hänet suljettiin kauas Avignonin lähellä sijaitsevaan Montdeverguesin mielisairaalaan 30 vuodeksi.
Camille Claudel kuoli unohdettuna nälkään ja kylmyyteen, mikä koitui useiden psyykkisesti haavoittuneiden kohtaloksi miehitysajan Ranskassa. Camille oli Montdeverguesin mielisairaalan 392. nälkään menehtynyt potilas vuonna 1943. Hänen ruumiinsa päätyi vähävaraisten joukkohautaan.
Claudelin tuotannosta säilyneet teokset ja yksityiset kirjeet herättävät kuvanveiston rohkean uudistajan jälleen eloon.
Klo 21.00
NIGHTBIRD
Hangon kaupungintalon lämpiö, Vuorikatu 1.
Liput 20 / passi.
Nightbird on Anna-Stina Jungerstam, vaasalaislähtöinen folk ja roots blues laulaja-lauluntekijä ja kitaristi. Nightbird esittää avoimen vireen kuutamo-americana-folkkia ja syvästi varhaiseen delta bluesiin juurtunutta musiikkia, jossa musiikilliset traditiot kohtaavat elämän värjäämät tekstit. Esikoislevy Nightbird (2015) sai kriitikot vertaamaan häntä artisteihin kuten Tom Waits, Johnny Cash, Cat Power and M. Ward, samalla hänen saundiaan on kuvailtu moderniksi mutta syvästi varhaiseen delta bluesiin juurtuneena. Toinen albumi Travelin’ Baby (2020), joka nauhoitettiin Ruotsalaisen elokuvamusiikki-mestarin Matti Byen studiossa Tukholmassa, julkaistiin Ruotsalaisen Ella Ruth Institutetin toimesta marraskuussa 2020. Uusi levy sai mm. erikoismaininnan Ruotsin suurimmassa Gaffa-musiikkilehdessä, Lira-musiikkilehti kruunasi hänet vuoden 2020 laulaja-lauluntekijäksi ja TV:ssä hänet on voinut nähdä ohjelmissa Efter Nio (2019), Strömsö (2019) ja Närbild (2020). Tämä reippaasti keikkaileva artisti nähdään tänä kesänä myös Le Petit Festivaalilla uuden musiikin nauhoitusten ohessa.
“Vaasasta lähtöisin oleva laulaja ja lauluntekijä, jonka musiikissa folk ja akustinen blues-perinne kietoutuu todella vangitsevaksi, omakohtaiseksi, ja raikkaaksi maailmaksi, jonne on suorastaan pakko lähteä harhailemaan.[…] (itse) kuulen tässä Nightbirdin musiikissa jotain hyvin universaalia, yleispätevää, eli voi periaatteessa toimia ihan missä vaan. Ja livenä kova, suosittelen. Homma on niin sanotusti hallussa, ei fiilistellä tyhjän päälle.” – Pekka Laine

LAUANTAI | 19 Elokuu 2023
Klo 10.00 – 12.00
Klo 16.30 – 18.00
TARGET TANSSIELOKUVA – WORKSHOP ( yli 15-v.)
(SU 20.8 klo 10.00 – 14.00, tanssisali Esplanaadi 77)
Osallistumismaksu kahden päivän kurssille on 35 e , sisältää LA leffat ja teosken Kino Olymiassa klo 15, Vuorikatu 11. Ilmoittaudu mukaan tekstiviestillä 050 5119977 tai info@presence.fi.
NUORI TANSSIJA, TULE TEKEMÄÄN TANSSIELOKUVIA!
Ohjaajina Targetin tanssitaiteilijat Natasha Lommi ja Elina Häyrynen!
Työpaja on nuorille suunnattu kurssi, jossa työstetään yhdessä osallistujien kanssa tanssivideoita. Kurssin aikana tehdaan liikemateriaalia annettujen teemojen ja tehtävien pohjalta ja kuvataan erilaisissa lokaatioissa. Lopuksi editoidaan kuvatuista materiaaleista pieniä tanssivideoita. Kuvaamiseen riittää aivan mainiosti oma puhelin. Kurssin ohjaavat TARGETin tanssitaiteilijat Natasha Lommi ja Elina Häyrynen.
Klo 15.00
TARGET Roadtrip, tanssitaiteilijat Elina Häyrynen ja Natasha Lommi: BUSKING, paikkasidonnainen tanssiteos ja Tanssielokuvanäytös
Kino Olymia, Vuorikatu 11.
Liput 15 / passi.
TARGET Helsinki on monitaiteellinen ensemble joka vie nykytanssia uusiin ja innovatiivisiin tiloihin sekä edistää taidetanssin saavutettavuutta uusien yleisöjen parissa, myös perinteisiksi miellettyjen teatteritilojen ulkopuolella. TARGET Helsinki ensemble koostuu nykytanssin lisäksi kuvataiteesta musiikista ja visuaalisesta suunnittelusta ja taiteelliseen työskentelyyn liittyy vahvasti ennakkoluuloton uuden tutkiminen ja totuttujen työtapojen muokkaaminen. Ensemble hyödyntää myös digitaalisia näyttämöitä ja sosiaalista mediaa taiteensa esityspaikkana. Ryhmän esiintyminen Le Petit Festival Hanko – festivaaleilla on osa kesällä 2023 tapahtuvaa TARGET Roadtrip kiertuetta.
Elina Häyrynen on Teatterikorkeakoulusta ja Amsterdamin taideyliopistosta vuonna 2009 valmistunut tanssija. Häyrynen on työskennellyt muun muassa Tero Saarinen Companyssa ja Susanna Leinonen Companyssa sekä Milla Koistisen, Johanna Nuutisen ja Veli Lehtovaaran teoksissa. Häyrynen on toinen jyväskyläläisen Tanssiryhmä Off/Balancen taiteellisista johtajista. Hän on myös yksi monitaiteisen TARGET Helsinki -ryhmän perustajista.
Natasha Lommi on Tamara Rasmussen Opiston kasvatti. Hän valmistui tanssijaksi Tukholman Danshögskolanista ja Teatterikorkeakoulun tanssitaiteen laitokselta vuonna 2007. Lommi on työskennellyt tanssijana useiden suomalaiskoreografien kuten Tero Saarisen, Valtteri Raekallion, Susanna Leinosen ja Tommi Kitin kanssa. Koreografina Lommi on toiminut mm. nykysirkuksen parissa Agit Cirkissä, Kansallisoopperan Covid Fan Tutte oopperassa, Paula Vesalan konserttikokonaisuuksissa, sekä useissa mainostuotannoissa, tanssielokuvissa ja installaatioissa. Hän on yksi monitaiteisen
TARGET Helsinki-ryhmän perustajista. Hän on myös toiminut ammattiryhmissä harjoittajana.
TANSSIELOKUVAT LOIKKAAVAT Le Petit Festivaalille Hankoon 19.8.2023
Tanssi loikkaa valkokankaalle
Elokuva ja tanssi ovat kuin luotuja toisilleen. Molemmissa taidelajeissa liike ja toiminta on keskeisessä asemassa viestintää. Niiden yhdistäminen tuntuukin hyvin luontevalta. Taidemuotona tanssielokuva on yhtä vanha kuin elokuvataide ja sanattoman ilmaisun keinoin se murtaa kielimuurit ja tavoittaa yleisönsä maailmanlaajuisesti. Tämä taidelajien hybridi on hyvin moninaista ja yllätyksellistäkin, sillä se lainaa usein muotonsa ja keinonsa paitsi tanssi- ja elokuvataiteesta myös video- ja kuvataiteesta.
Le Petit Festivaalilla Hangossa nähdään ensimmäistä kertaa tanssielokuvia 19.8, 2023 klo 15 Kino Olympiassa. Tanssielokuvan tekijä ja kuraattori Kati Kallio on koostanut festivaalille noin tunnin mittaisen näytöksen, joka esittelee tämän kiehtovan taidelajin moninaisuutta lyhytelokuvien muodossa. Näytös nähtiin ensimmäistä kertaa Pyhäjärven Täydenkuun Tanssit Festivaalilla heinäkuussa.
Elokuvien yhteenlaskettu kesto on 60 min. Ennen elokuvia Target Roadtripin BUSKING, tanssitaiteilijat Natasha Lommi ja Elina Häyrynen esiintyvät Vuorikadulla elokuvateatterin edustalla. Elokuvien jälkeen Hangon Elokuvajuhlien taiteellinen johtaja Sampsa Laurinen pitää yleisökeskutelun.
Watch all Films > Facebook

Klo 18.00
Circo Aereo & Red Nose Company – Catwalk
Silvennoinen, Puolanto, Puolanto, Seppälä, Rahijärvi
Hangon kaupungintalon Stage, Vuorikatu 1
Liput 25 / 20 / passi
Vaatteita rakastava klovni Mindy (Minna Puolanto) aikoo valloittaa catwalkin. Hän sukeltaa pohjattoman vaatekaappinsa sisuksiin ja sukeutuu toinen toistaan kerroksellisempiin asukokonaisuuksiin päästäkseen huippumalliksi. Onnistuuko hän tavoitteessaan ilman apua?
Catwalk tutkii esilläoloa vaatteiden esittelemisen, supermallin esittämisen sekä klovnin havaintojen kautta. Miten vaatteet liikuttavat, muokkaavat ja määrittävät meitä? Mitä niillä ilmaistaan? Mitä on muoti?
Esitys nostaa esiin näyttävien asujen lisäksi muotiteollisuuteen liittyviä ristiriitoja, mutta tekee sen nautiskellen ja eri tyyleillä leikkien. Kuinka monta kertaa saman vaatteen voi kontekstualisoida ja käyttää uudelleen? Kaikki esityksessä käytetyt vaatteet ja asusteet ovat kierrätettyjä ja peräisin työryhmän jäsenten omista kokoelmista.
“Puolannon mutkaton yleisökontakti muotishown alusta lähtien on Catwalkin hauskinta antia. – – Mitään turhanpäiväistä höpsöttelyä vaatteilla ilkamoiva Catwalk ei ole. Se viettelee taitavasti naurun keinoin miettimään vaatteita, muotia ja loputonta tarvettamme viestiä niillä omaa ainutlaatuisuuttamme.” – Teatteri&Tanssi+Sirkus-lehti Raisa Rauhamaa
“Klovnerian helmi” – Katsojakommentti Eija Ahvo “Fantastinen esitys” – Katsojakommentti Annika Huvinen “Raikas ja hauska” – Katsojakommentti Taina
“Herkkyyttä, koskettavuutta, tyylikkyyttä, ihmeellisiä vaatteita, yleisön osallistamista ja mahtava juksaus.” – Katsojakommentti Päivi K. Järvinen
Kieli: englanti ja suomi Esityksen kesto: 1h.
Työryhmä
Käsikirjoitus: Työryhmä
Ohjaus: Sanna Silvennoinen
Clown Mindy: Minna Puolanto
Vaatteet ja muoti: Veikko Seppälä
Valosuunnittelu: Juho Rahijärvi
Äänisuunnittelu: Sanna Silvennoinen ja Jere Kolehmainen Tuotanto: Circo Aereo ja Red Nose Company
Esitys on yhteistuotanto Circo Aereon ja Red Nose Companyn kanssa.
Circo Aereo
Circo Aereo on Suomen ensimmäinen ja pisimpään toiminut nykysirkusryhmä. Circo Aereon taiteellisella työllä on ollut keskeinen merkitys uuden sirkuksen kehityksessä itsenäiseksi taidemuodoksi Suomessa sekä suomalaisen sirkustaiteen kansainvälisessä läpimurrossa 2000- luvulla. Tällä esityksellä Circo Aereo tulee palanneeksi syntyjuurilleen, sillä ryhmän ensimmäinen teos tuotettiin 90-luvulla yhteistyössä Tanssiteatteri Hurjaruuthin kanssa juuri tällä samaisella näyttämöllä.
Red Nose Company
Red Nose Company on tuonut uuden taiteenlajin – teatteriklovnerian – Suomen teatterikartalle. Ryhmä on vakiinnuttanut paikkansa keskisuurena kiertueteatterina, jolla on esityksiä kaikenikäisille. Ryhmän persoonalliset, korkealaatuiset esitykset kiinnostavat laajoja yleisöjä ympäri Suomea. Ryhmän esityksillä on poikkeuksellisen pitkä elinkaari, mikä tukee kestävää kehitystä. Tämä on Red Nose Companyn toinen vierailu Punainen helmi -klovnifestivaaleilla.
Sanna Silvennoinen, ohjaus
Sanna Silvennoinen on työskennellyt yli 20 vuotta nykysirkuksen parissa. Hän on toiminut ohjaajana ja sirkuskoreografina mm. Tanssiteatteri Hurjaruuthin Talvisirkuksissa, Suomen Kansallisoopperassa ja Kansallisteatterissa. Hän on ohjannut yleisömenestykset Talvisirkus Rakkaus ja Talvisirkus Vauhti, Lion- The Weird and Magical Abradabra Lion Shown sekä klovni Thom Moncktonin sooloteokset The Pianist ja The Artist.
Silvennoisen ohjaamia teoksia on nähty alan festivaaleilla ja eri teattereissa eri puolella Eurooppaa, Kanadassa, Yhdysvalloissa, Australiassa, Aasiassa ja Uudessa-Seelannissa. Vuonna 2020 Silvennoiselle myönnettiin Teatteri- ja mediatyöntekijöiden jakama Maineteko-palkinto ansiokkaasta ja määrätietoisesta työstä sirkuskentällä. Silvennoisen työ Circo Aereo -ryhmän parissa on vaikuttanut osaltaan suomalaiseen nykysirkukseen kohdistuvaan kansainväliseen arvostukseen.
Minna Puolanto, Clown Mindy
Minna Puolanto on helsinkiläinen näyttelijä, tanssija ja käsikirjoittaja (TeaK: TeM 2005/TanssitM 1995). Puolanto on työskennellyt monipuolisesti teattereissa, elokuvissa, tv:ssä ja radiossa. Hän on viime vuosina erikoistunut teatteriklovneriaan ja tehnyt esityksiä Red Nose Companyssä (Babylon, RÉvolution, Ilmastotunti). Hänen Babylon-klovninsa nimikkoesitys oli vuoden 2018 teatteritapaus Suomessa. Esityksen on nähnyt yli 10000 katsojaa. Kaikki edellä mainitut esitykset kiertävät edelleen. Puolannon näytelmäkäsikirjoituksia ovat mm. Kaksi luisevaa rusakkoa (Teatteri Takomo 2021), Pitkän liiton salaisuus (Ylen Radioteatteri 2017) ja Kuolema korjaa univelat (KokoTeatteri 2010). Puolanto palkittiin Kuolema korjaa univelat – monologistaan 3. palkinnolla MonoBaltija-festivaalilla Liettuassa 2012.
Veikko Seppälä, vaatesuunnittelu ja muotiasiantuntijuus
(AKA Veikko De Luxe) on suunnittelija, ompelija ja taiteilija, joka työskentelee muodin ja pukeutumisen parissa. Seppälän työskentelyn keskiössä on kestävä kehitys ja tekstiilien ja vaatteiden uusiokäyttö. Hän on valmistunut Milanon Istituto Europeo di Designista 2020, ja hänen töitään on julkaistu Vogue Talents-liitteessä. Seppälä on järjestänyt omia näyttelyitä muoti- sekä tekstiiliteoksistaan ja yhteisiä näyttelyitä kuvataiteilija Anetta Lukjanovan kanssa. Tämän lisäksi hän kuratoi MMUOTO-ryhmänäyttelyitä.
Juho Rahijärvi, valosuunnittelu
Juho Rahijärvi on 25-vuotisen uransa aikana työskennellyt n. 150:n näyttämöteoksen valosuunnittelijana. Hän on toiminut Circo Aereon teknisenä johtajana ja sirkustekniikan suunnittelijana vuodesta 2005 lähtien.
Jere Kolehmainen, äänisuunnittelu ja musiikkivalinnat
Jere Kolehmainen on teatteritaiteen moniosaaja. Hän on valmistunut teatteri-ilmaisun ohjaajaksi (AMK) Metropolian ammattikorkeakoulusta vuonna 2014. Kolehmainen suunnittelee valoja ja ääniä (mm. Red Nose Company, Espoon kaupunginteatteri, Teatteri Avoimet ovet). Lisäksi hän tekee musiikkia (mm. Kielo Ilona ja Lastenorkesteri Käpylehmä) sekä näyttelee improvisaatioryhmissä (mm. Kolina).

Klo 20.30 – 21.45
LAULUKLUBI: Lasse Hirvi ja Jori Otsa
Hangon kaupungintalon lämpiö, Vuorikatu 1
Liput 20 / passi.
Pianotaiteilija, kapellimestari, sovittaja ja säveltäjä Lasse Hirvi on työskennellyt jo 40 vuotta musiikin ammattilaisena rytmimusiikin eri sektoreilla sekä klassisen musiikin puolella. Tällä hetkellä Lasse toimii Jyväskylän kaupunginteatterin kapellimestarina ja esiintyy muissakin musiikillisissa konteksteissa ajan niin salliessa; mm. isännöi lauluklubeja, säestää ja johtaa konsertteja sekä soittaa jazzia eri yhteyksissä.
Jori Otsa (Jori Tapio Kalliola) on palkittu pitkän linjan muusikko, laulaja ja kuvataiteilija. Hän on keikkaillut ja levyttänyt monien orkestereiden solistina vuodesta -85 lähtien. Viimeiset 20 vuotta pääpaino on ollut akustisessa suomenkielisessä musiikissa, jonka tyylilajien kirjo on kulkenut aina tangosta kansanlauluihin ja haitarijatsiskelmästä slaavilaiseen melankoliaan. Le Petit Festivaalilla Jori laulaa Lasse Hirven säestämänä valikoituja helmiä menneiltä vuosikymmeniltä.

SUNNUNTAI | 20 Elokuu 2023
Klo 11.00
Gabriela Ariana -The Act of Caring
Workshop Hangon kaupungintalon lämpiö, Vuorikatu 1, osallistumismaksu 15 / passi
Klo 12.30
Mothering – performanssi, Leijonaranta, vapaa pääsy.
The Act of Caring on runollinen ja ruumiillinen performanssi jossa hoivaajan ja hoidettavan vuorovaikutuksesta syntyy liikeilmaisu jossa kosketus ja kannattelu ovat aistittavissa. Hoivaaminen on aina sopimus kahden ihmisen välissä. Toinen hyväksyy tarvitsevansa hoivaa ja toinen suostuu hoivaamaan. Näin kaksi toisilleen tuntematonta ihmistä jakavat intiimin hetken jossa hoivattavan tarpeet tulevat huomioiduksi. Hoiva on kosketusta ja kannattelua, elämän perustavanlaatuinen kokemus. Kukaan ei olisi tässä maailmassa ilman niitä, olemme kaikki syntyneet kosketuksesta.
The Act of Caring on Gabrielan Mother-projekti, neljä osainen performanssi sarja ja taiteellista tutkimusta, 2023-2024. Mother-projekti tuo julki, raivaa tilaa, kylvää, pystyttää ja harjoittaa äitimistä (mothering) se nostaa hoivan ja yhteisöllisyyden elinehtoisena voimana joka voi juurtua yhteiskuntaan kokemuksellisen taiteen kautta. Äitiminen on radikaalinen ehdotus hoivaamisesta ja elämän välittämisestä. Kehomme tiedostaa sen konkreettisesti ja se on myös osana meidän solujen tietoisuutta. Samaan aikaan tämä tieto on hautautunut tuhansien vuosien patriarkaalisten rakenteiden alle. Äitiminen ja hoiva on pohja josta voimme luoda uuden tavan suhtautua itseemme ja kaikkeen muuhun elävään.

Klo 15.00
Nukketeatteri Piironginlaatikko – Lukemisen Supervoimaa
Hangon kaupungintalon lämpiö, Vuorikatu 1, liput 15€/ perhe 35€/ passi
Mikä neuvoksi, kun lukeminen ei maistu Samuelille? Olisikohan papan keksimästä koneesta apua? Se osaa tehdä monenmoista temppua.
Ilona Willebrandtin kirjoittamassa tarinassa seikkailevat Samuel-poika ja hänen hyvä ystävänsä Mato. Yhdessä papan kanssa he osallistuvat keksijäkerhon Vuoden keksintö -kilpailuun, jota tuomaroi kärttyinen Neiti Ylikärppä. Samuelin äiti laulaa lohdullisia lauluja ja kertomuksen lopuksi Samuel keksii, mitä lukemisen supervoima oikein tarkoittaa.
Uudestakaupungista kotoisin oleva Kerttu Aaltonen aloitti nukketeatterin tekemisen 50 vuotta sitten. Nukketeatteri Piironginlaatikko täytti 35-vuotta vuonna 2019. Kerttu Aaltonen on useasti palkittu, monipuolisen ammatillisen koulutuksen hankkinut nukketeatteritaiteilija. Hän on työskennellyt lastenkulttuurin puolesta niin ohjaajana, esiintyjänä kuin alan kouluttajana.
Kirjoittanut Ilona Willebrandt
Ohjaus Mikko Rantanen
Rooleissa Kerttu Aaltonen, Raimo Nummela
Musiikki Rauno Melos, Tuula Amberla
Nuket ja lavastus Kerttu Aaltonen
Esityksen kesto on noin 30 minuuttia ja sen kohderyhmänä ovat 5-10 vuotiaat lapset.
Tuotanto: Nukketeatteri Piironginlaatikko
Kerttu Aaltonen, nukketeatteritaiteilija, tuottaja
Idea lähti Uudenkaupungin kaupunginkirjastosta. Tavoitteena on innostaa lapsia lukemaan oppimisen polulla nukketeatterin keinoin. Lasta ohjataan löytämään kirjainten ja sanojen merkitys sekä visuaalisin että auditiivisin menetelmin. Näytelmä kertoo pienen koulupojan ja hänen ystävänsä Madon seikkailusta kirjainten matkassa. Käsikirjoituksessa huomioidaan erityisesti pojat – se kertoo maailmasta, jossa lukeminen antaa supervoimia.
Lavastajana, nukenrakentajana sekä rekvisiitan tekijänä olen saanut olla mielikuvitusmatkalla ja käyttää kaikkea mahdollista osaamistani, nikkaroimisesta muihin kädentaitoihin. Nukkenäyttelijä antaa nukelle elämän, näyttää sen tunteita ja ajatuksia. Se vaatii paitsi nuken tekniikan ja liikekielen hallintaa, myös oman mielen avaamista, heittäytymistä, läsnäoloa. Ilmaisusta voi löytää kiehtovan, yllättävän maailman, jos antautuu teatterinuken vietäväksi. Näytelmän sanoma on kuin helmi, joka löydetään yhdessä työryhmän kanssa. Se on kiinnostavaa.
Mikko Rantanen, ohjaaja
Nyt on laitettu peliin monet nappulat ja härpäkkeet. Sekä näyttelijäntyö, musiikki, että nukkehahmojen moninaisuus on tuonut rikkaaseen käsikirjoitukseen toimeliaan ilmeen. Olen harjoituksissa ihmetellyt sitä, miten esiintyjät ovat tukka pystyssä omaksuneet mielikuvitukselliset elementit, joilla kokonaisuutta kuljetetaan. Eipä löydy lepäilyn hetkiä, kun repliikkien lisäksi pitää olla tekemässä kolmea asiaa yhtä aikaa. Oikein hengästyttää pelkkä katsominen.
Ilona Willebrandt, käsikirjoittaja
Teatterinuken tehokkain ilmaisuvoima syntyy liikkeestä, ei puheen kautta. Monologit eivät toimi, sillä yleensä nukella on vain yksi ilme. Napakka dialogi toimii. Itselle on tärkeää tietää, minkä tyyppiset, millä tekniikalla nuket on tehty. Esimerkiksi voiko nukkea liikutella nopeasti, minkä kokoinen nukke on suhteessa ympäräistöön ja toisiin hahmoihin, ja millaisiin temppuihin nukke yltää. Tarinaa kirjoittaessa puhun ääneen repliikkejä. Hion ja viilan lauseita uudestaan ja uudestaan. Pidän tärkeänä, että kieli on puhuttavaa ja oivaltavaa.
Toimiva käsikirjoitus ottaa huomioon sen, kuinka lapset ajattelevat ja kohtaavat maailman. Siinä on hyvä olla konkretiaa ja leikinomaisuutta. Erityisen paljon mielikuvitusta ravitsevia elementtejä.
Värejä, hullunkurisia asioita, arkipäiväisiä asioita, epätavallisia asioita, uusia asioita, kielellistä ilotulitusta, kauneutta, iloa, erilaisia tunteita, jännitystä, pelkojen voittamista. Helpotuksen naurua, räkänaurua. Kaikkea tätä ei tarvitse pakata yhteen tarinaan, mutta selviytymistarinoita ja onnellisia loppuja lapset erityisesti tarvitsevat. Eheyttäviä, rohkaisevia ja inspiroivia tarinoita.
Raimo Nummela, näyttelijä
Olen toiminut Uudenkaupungin Teatterin näyttelijänä 25 vuotta. Olen näytellyt lukuisissa näytelmäteoksissa, myös kesäteatterituotannoissa. Dario Fon Perhoshiiruli-monologia esitin yli sata kertaa. Nukketeatteria en ole tehnyt ikinä aikaisemmin. Nukketeatterin tekeminen on haastavaa! Nuken käsittely, erilaisten esineiden mukanaolo, monien asioiden samanaikainen hallinta ja nopeuskin vaativat paljon keskittymistä ja harjoittelua. On hienoa päästä vaihteeksi sadun ja lasten maailmaan.
Rauno Melos, säveltäjä
Toiverikasta musiikkia esityksessä kuullaan tehosteena. Pyrin luomaan kyseisen kohtauksen tunnelmaa, joka ilmenee tekstistä. Olen hyvin vanhanaikainen, eli nuottipaperi sekä lyijykynä, ja kitara sylissä ovat lähtökohtana. Inspiraationa on teksti. Yleensä siitä joku pikku idea syntyy, joka alkaa mennä omia latujaan, johon en enää pysty paljoakaan vaikuttamaan. Aivan kuin “pikkuidealla” olisi oma tahto.
Tuula Amberla, laulaja
Oma tehtäväni oli tehdä laulut eläväksi, tuoda oma tapani laulaa niin vahvasti esiin, että laulut muuttuivat osaksi minua. Lähtökohta on, mitä tässä sanotaan ja mitä niiden sanojen takana on.
Mitä sanat merkitsevät minulle. Mitä kuvia ne tuovat mukanaan, kuvia, jotka ovat minun, mutta ne kuvat heräävät tekstin ja musiikin mukana. Lauluissa oli tärkeä löytää äidin tunteet, äidin, joka on aina pois, mutta rakastaa lastaan ja on huolestunut, miten hän pärjää. Mukaan piti myös saada pienen pojan tunteet, jotka heijastuvat äitiin jokaisen puhelun myötä. Katsojille toivon välittäväni tunteen, että me kaikki oikeasti olemme huolestuneita pienistä lapsistamme, jotka joutuvat kohtaamaan tulevaisuuden maailman ja sen haasteet.
piironginlaatikko.com

Klo 18.00
RISA – GLG
Hangon kaupungintalon näyttämö, Vuorikatu 1.
Liput 20 / 15 / passi.
GLG on surrealistinen matka, jolla kaksi ihmistä törmää, kietoutuu ja päästää irti omista, toisen ja ympäristön rajoista. Inhimillisyyden koukeroissa uskaliaasti tasapainoileva teos vie katsojan kohti tuntematonta määränpäätä, jossa vaikutteet kuvataiteista, nykytanssista ja nykysirkuksesta sulautuvat yhteen rakentaen kerros kerrokselta uusia merkityksiä.
“Teos on noussut aikamme paineesta ja nykymaailman tilaa peilaten. Teoksessa yhdistetään uudella tavalla niin nykytanssin, nykysirkuksen, teatterin kuin kuvataiteiden maailmoja. Sitä voisi lukea kuin sarjaa surrealistisia tauluja, jotka kertovat oman tarinansa. Kuva miehestä mustassa aurinkotuolissa, mustan aurinkovarjon alla, juomassa mustaa mönjää, samaan aikaan kun toiselle rannalle huuhtoutuu ruumis, haastaa pohtimaan nykymaailman tilaa. Teos on syntynyt käsittelemällä kysymyksiä, kuten miten selvitä traumoista, millaisia transformaatioita täytyy käydä läpi, jotta selviää? Millaisia rajoja meille syntyy tai luomme itse itsellemme ja miten niistä voisi päästää irti? Se nostaa esiin erilaisia ihmiskohtaloita ja tarinoita, alkaen reunalta, pisteestä, josta ei voi enää jatkaa samalla tavalla eteenpäin.”
Ensi-Ilta oli vuonna 2022 Helsingin Kaupunginteatterissa, Kolmen teoksen illassa.
Työryhmä:
KONSEPTI, KOREOGRAFIA JA ESIINTYJÄT
Riia Kivimäki ja Saku Mäkelä
VALOSUUNNITTELU
Jukka Huitila
ÄÄNISUUNNITTELU
Sami Tammela
PUKU- JA LAVASTESUUNNITTELU
Riia Kivimäki ja Saku Mäkelä
PUKU- JA LAVASTESUUNNITTELUN KONSULTAATIO
Elina Kolehmainen
PUVUSTUKSEN JA LAVASTUKSEN TOTEUTUS
Outi Lehto, Riia Kivimäki ja Saku Mäkelä
DRAMATURGI
Jarkko Lehmus
TUKIJAT
La Briqueterie – CDCN Val-de-Marne sekä Tectis Oy.
Pituus: 25 min
Yleisö: 7 years->
GLG on tuotettu yhteistyössä Cirko- Uuden Sirkuksen keskuksen kanssa.
