Den nionde Le Petit Festivalen i Hangö
17-20 Aug 2023
www.lepetitfestival.com | finland@lepetitfestival.com
› Biljetter: tiketti.fi/le-petit-festival-hangon-2023

TORSDAG | 17 Aug 2023
TIMEA JANKOVIC – SHIP OF FOOLS
17.8 – 5.9.2023
Utställning
Stadshugalleriet, Rådhustorget 5, Hangö
17 Augusti vernissage kl. 18.00
Mon – Fre 10 – 16, Lö , Sö 11 – 15, fri entré
Fransk-ungerska Timea Jankovics är en konceptuell konstnär som är specialiserad på gamla psykiatriska sjukhus. Fokus för hennes arbete är att hedra minnet av länge bortglömda psykiska patienter. Genom sin konst skildrar hon den psykiatriska vårdens historia, lidande och hopp. I mer än två decennier har Jankovic gjort ett flertal filmer och video om övergivna psykiatriska sjukhus i Europa och i USA. I utställningen finns föremål relaterade till patienternas vardag, t.ex. från samlingarna av Henri Theillou-museet i Frankrike.
FREDAG | 18 Aug 2023
Anu Haapanen och Piia Kokkarinen: Parallelia
Improviserad teckning i realtid
Installationskonst
Stadshusgalleriet, Rådhustorget 5 Hangö fri entré
Fre 18.8 12.00 – 16.00
Lö 19.8 11.00 – 15.00
Sö 20.8 11.00 – 15.00
Parallelia är en installation av Anu Haapanen och Piia Kokkarinen, för det mesta improviserad teckning med träkol. Båda konstnärerna har arbetat med kol och tecknat på stora ytor. Idén om ett gemensamt projekt har uppstått genom diskussioner om konst och gemensamt intresse för träkol som material. Dessutom har båda ett intresse att utveckla en kreativ, intuitiv arbetsprocess. Improviserad teckning och konstnärlig dialog skapar grunden för en gemensam process.
På Le Petit Festival i Hangö konstnärerna skall fungera i samband med utställningen Ship of Fools teman. Timea Jankovicś utställning kan ses i Hangö Stadshus Galleri. Anu Haapanen och Piia Kokkarinen låter utställningen, utrymmet och betraktaren påverka sit konstverk. Dialogen mellan konstnärerna och de olika materialen skapar intressanta kontraster i utställningen som helhet. Helheten byggs så småningom upp till en varierande och blomstrande trädgård, där konstnärers bildliga världar korsar varann och stundvis smälter ihop. Konstverket skapas i realtid. Konstnärerna diskuterar konstverket med publiken under arbetets gång.
Anu Haapanen är en bildkonstnär från Helsingfors. Hon är en mångsidig visuell artist som kan foga samman olika medel av visuell kultur. Återkommande teman i hennes konst är temporalitet, hågkomst och ändlighet. Hun utforskar sina teman med hjälp av olika verktyg – från oljemålning till kolteckning, rörliga eller levande bilder och installation.
Haapanen tog examen som bildkonstnär från Lahtis konstinstitut och tog sin magisterexamen i konst vid Aalto-universitetets ViCCA-utbildning. Hun har också MPhil-examen i konsthistoria vid Helsingfors universitet. Hennes verk har visats på ett flertal utställningar i Finland och utomlands.
Piia Kokkarinen är en bildkonstnär från Helsingfors som främst arbetar med kol och oljefärg. I sina konstverk vill hon skapa intryck av tidens gång, immaterialitet och rörelse. Piia tog examen som bildkonstnär från Lahtis konstinstitut och hon har haft egna utställningar och deltagit i samutställningar i Finland och utomlands.
Kl 19.00 – 20.30
Terhi Panula och Timea Jankovic: 392 Camille
Cloudels konst, som finns kvar och hennes privata brev berättar om en tapper innovatör och väcker henne till liv igen
Hangö Stadshus Festsal, Bergatan 1.
Biljetter 30 / 25 / pass tiketti.fi
Franska konstnären Camille Claudel (1864-1943) var en av sin tids mest begåvade skulptörer. Hon föddes till en värld där konst som yrke inte ansågs lämpligt för kvinnor. En kvinna som skulptör, ännu mer lovad än sina manliga kollegor, var en obegriplig, till och med skandalös ekvation, som ansågs trotsa den katolska kyrkans normer.
Claudel blev Auguste Rodins elev och arbetade i hans ateljé. Snart blev hon också hans mest förtrogne människa och partner samt hans musa. De inspirerades av varandra både i arbete och i kärlek. Camilles familj, brodern, författaren, poeten och diplomaten Paul Claudel och deras mamma Louise, accepterade inte förhållandet.
Camille var redan tidigare färdigt att bryta med Rodin och verka som oberoende konstnär. Men hun blev helt skraj när hun kände sig omringat av den fientliga allmänna atmosfären. Rodin levde fortfarande med en annan kvinna, hans före detta modell. Klyftan mellan konstnärerna fördjupades plötsligt.
Camille kände sig bedragen och som ett överfalls offer. Hon bröt ihop mentalt. Camilles bästa kreativa period avbröts när hennes familjens tålamod tog slut. På begäran av sin mor och bror hon blev inlåst i mentalsjukhus, till Montdevergues Asylum, nära Avignon, i 30 år.
Camille Claudel dog bortglömd, av hunger och kyla, vilket var öde för många psykiskt skadade människor i det ockuperade Frankrike under andra världskriget. CCamille var den 392:a svältande patienten på Montdevergues asyl 1943. Hennes kropp hamnade i en massgrav för de fattiga.
Terhi Panula
Master of Art , Pedagog i skådespeleri
Skådespelare i Finlands Nationalteater 1980-2021
Ida Aalberg Actress Award 2011
TV, radio och filmarbete
Roller t.ex.:
Mary, A Long Day’s Journey into Night, av Eugen O’Neill
Nawal, Burning, Wajdi Mouawad
Anna Ahmatova, Svart segel vitt segel, Hélène Sixous
Monolog, En mänsklig röst, Jean Cocteau
Finska Nationalteatern,Yle Areena och Arte
Kl 21.00 – 22.00
Nightbird
Trad. blues och finskt melankoli
Anna-Stina Jungerstam – sång och gitarr
Hangö Stadshus Foajé, Bergatan 1. Biljetter 20 / pass. tiketti.fi
Bakom namnet Nightbird döljer sig Anna-Stina Jungerstam, född i Vasa och numera bosatt i Helsingfors. Bandnamnet kommer från tiden då hon som gymnasist inte kunde sova och skrev låtar istället.
Nightbird är rootsblues som är djupt i lera, men också månskådande gitarrer, ensamma nattliga fågelsånger och soundtracket för sömnlösa nätter. Anna-Stina Jungerstams musik har influenser från gamla blues pionjärer och en blandning av amerikansk folkmusik och finsk skogsfolkmusik och melankoli. Hennes sånger handlar om tidens gång, hjärtesorg, längtan och drömmar. Grova texter om död och kärlek. Hon har jämförts med Tom Waits, Johnny Cash och Cat Power.
Debutskivan “Nightbird” (2015) fick ett bra mottagning, bl.a. fem stjärnor i den svenska musiktidskriften Gaffa och lämnade en enad kritikerkår hänförd och i väntan på mer. Nyaste albumet “Travelin’ Baby” (2020) är inspelad i filmmusiker Matti Byes studio, släpptes i november 2020 (Ella Ruth Institutet, Stockholm) följd av fina recensioner. Nightbird har även medverkat i finlandssvenska lifestyle-programmen Strömsö (2019) och Efter Nio (2019), aktualitetsprogrammet Närbild (2021) och YLE:s nya Musikdokumentär-podcast (2021).
nightbirdishere.com

LÖRDAG | 19 Aug 2023
TARGET Helsinki ensemble
WORKSHOP – Making of Dance Films
För alla över 15 år
Making of Dance Film – kursen är riktad till unga – över 15 år.
Under kursens lopp deltagarna arbetar med video, studerar förhållandet mellan levande bilder och rörelsen och lär sig uppfatta skillnader mellan videor tagna i olika lägen och utrymmen – och skapar dansvideo. Din egen telefon räcker alldeles utmärkt för att filma. Kursen leds av TARGET-dansartisterna Natasha Lommi och Elina Häyrynen.
Plats: Workshop, Hangon baletti ja liikuntakoulu, Esplanad 77,
Lö 19.8. Kl 10.00 – 12.00 och 16.30 – 18.00 och Sön kl. 10.00 – 14.00
Dans- och filmföreställningen lördagen 19.8. klo 15.00
ingår i workshopens program. Kino Olympia Berggatan 11
Priset för Workshop – två dagar inklusive kurs, och film 35 e.
Anmäl dig genom att smsa 050 5119977 eller info@presence.fi
Kl 15.00
BUSKING
TARGET Roadtrip, Elina Häyrynen ja Natasha Lommi
Kino Olympia, Berggatan 11 biljetter 15 / passi.
En platsbunden dansföreställning med dansfilmer
Föreställningen på Le Petit Festival i Hangö är en del av TARGET Roadtrip-turnén som äger rum under sommaren 2023.
TARGET Helsinki ensemblen är en öppensinnad och experimentell ensemble. Gruppen strävar efter att nå nya målgrupper. De gör och utför samtida dans i nya och innovativa utrymmen. Även virtuellt och online. Föreställningarna kombinerar samtida musik, rörelse och bildkonst. Ensemblen utforskar också nya sätt att producera och föreställa konst.
Elina Häyrynen är en samtida dansare och aktiv i den tvärkonstensemblen TARGET Helsinki. Elina har arbetat i 15 år som frilansande med olika koreografer och internationellt uppmärksammade danskompanier som Tero Saarinen Company, Susanna Leinonen Company och koreograferna Milla Koistinen, Johanna Nuutinen och Veli Lehtovaara. Hon är också en av grundarna och konstnärliga ledare för danskompaniet Off/Balance i Mellersta Finland.
Natasha Lommi debuterade som elev i Tamara Rasmussen Opisto i Helsingfors. Hon tog examen som dansare från Danshögskolan i Stockholm 2005 och från Institutionen för dans vid Teaterhögskolan 2007. Som dansare har hon arbetat med koreografer som Tero Saarinen, Valtteri Raekallio, Susanna Leinonen och Tommi Kitti. Vid sidan av sitt arbete som dansare har hon gjort koreografi för bl.a. samtidscirkus (Agit Cirk), populärmusik (Paula Vesalas konserter), Finlands Nationalopera (Covid Fan Tutte) samt dansfilmer och reklamkampanjer. Hon är en av grundarna till ensemblen TARGET Helsingfors.
Watch all Films > Facebook
Kl 18.00- 19.00
Circo Aereo & Red Nose Company
Silvennoinen, Puolanto, Puolanto, Seppälä, Rahijärvi
Catwalk
Hangö Stadshusets Festsal, Bergatan 1
Biljetter 25 / 20 / passi
Språk: engelska och finska. Längd: 1 timme
Clownen Mindy (Minna Puolanto) älskar kläder! Hon går igenom sin enorma garderob och förvandlar dess innehåll till mode. Hon är fast besluten att bli en toppmodell. kommer hon att göra succé på visningarna och bli drottningen av catwalken? Månne hun behöva hjälp?
Catwalk granskar vår tillvaro, hur vi beter för att visa vilka vi är – eller vill vara. Kläder är ingen liten del av det. Utseende är grundläggande för identifiering och differentiering i vardagen.
Vad mode handlar om? Clownen Mindy är nyfiken. Hon testar olika roller på catwalk och frestar publiken att fråga sig själva vad klädesplagget eller stilen betyder för oss. Hur många gånger samma plagg kan bäras stilfullt, eller skapa ett nytt sammanhang för samma plagg. Det här är inte bara en rolig och färgrik modeshow utan lyfter också fram konflikter inom modebranschen, hela showen är en njutbar och träffsäker skildring av modebranschen.
Ända från första början av modeshowen skapar Puolanto en rättfram kontakt med åskådare. Och här talar vi inte om om nonsens eller meninglös pajaseri. Showen lockar till skrat och förhör åskådarna att fundera plag vi bär, mode samt vårt oändliga behov av att signalera med kläder hur unika vi är
Skriver Raisa Rauhamaa i tidskriften Teatteri&Tanssi+Sirkus-lehti
– ursprungligen på finska
från publiken
’fantastisk show’, ”Fräscht och roligt”, ” Känslig, berörande och elegant show, underbara kläder och stämningen skapas tillsammans med åskådarna”
Alla kläder och accessoarer som används i föreställningen är återvunna och
kommer från arbetsgrupps medlemmarnas egna garderober
Arbetsgrupp
Text: Grupp
Regi: Sanna Silvennoinen
Clownen Mindy: Minna Puolanto
Kläddesign och modekonsult: Veikko Seppälä
Ljusdesign: Juho Rahijärvi
Musik och ljuddesign: Sanna Silvennoinen och Jere Kolehmainen
Bilder: Juho Rahijärvi och Jouko Puolanto
Produktion
Circo Aereo och Red Nose Company
Circo Aereo
Circo Aereo är Finlands första och äldsta samtidscirkusgrupp. Den har haft en betydande roll i utvecklingen av en unik nycirkuskultur i Finland och också i den finländska cirkuskonstens internationella genombrott på 2000-talet.
Med den här föreställningen återvänder Circo Aereo till sina rötter. Det var här på denna scen där gruppen framställde deras första show i samarbete med gruppen Tanssiteatteri Hurjaruuth.
Red Nose Company
Red Nose Company har skapat en ny konstform till de finska teaterscener – Teaterclowneri. Gruppen har etablerat sig som en medelstor turnerande teater, med föreställningar till alla årsgrupper. Red Nose Clownerna har nått en stor publik över hela Finland med sin egenartade scenkonst.
Gruppens föreställningar har en exceptionellt lång livscykel, vilket stödjer en hållbar utveckling.
Sanna Silvennoinen, regi
Sanna Silvennoinen har varit sysselsatt med samtida cirkus över 20 år.
Hun har arbetat som regissör och cirkuskoreograf i bla dansteater Hurjaruuths Vintercirkus, i Finska National Operan och i Nationalteatern. Både Vintercirkus Kärlek och Vintercirkus Speed var framgångsrika och en hit bland publiken. Också Lion- The Weird and Magical Abradabra Lion Show var storsuccé samt Clown Thom Moncktons soloverk The Pianist och The Artist.
Verk i regi av Silvennoinen har setts på festivaler och på scen i olika europeiska teatrar och också runt världen, i Kanada, USA, Australien och Nya Zeeland samt Asien. År 2020 beviljades Sanna Silvennoinen Maineteko priset som delas ut av Fackförbundet för teater och media Finland (Teme). Hun belönades för ett förtjänstfullt och målmedvetet arbete för nycirkus. Silvennoinens arbete med Circo Aereo-truppen har bidragit till det internationella erkännandet av finländsk samtidscirkus.
Minna Puolanto, Clown Mindy
Minna Puolanto är skådespelare, dansare och manusförfattare. Hon bor i Helsingfors.* Mångkunnig som hon är har hon arbetat i teteater, film, tv och radio. Senaste åren har Puolanto ägnat sig åt teaterclowneri. Med Red Nose Company hon har skapat intressant nyclowneri. Clown Babylon, som var stor succé år 2018 och har hittills fått över 10000 åskådare. Också RÉvolution och Ilmastotunti fortfarande finns finns fortfarande i gruppens turnerande repertoar.
Hon har skrivit manus f.ex till Teatteri Takomo: Kaksi luisevaa rusakkoa, Koko Teatteri: Kuolema korjaa univelat och Ylen Radioteatteri: Pitkän liiton salaisuus.
Puolanto tilldelades 3:e priset på MonoBaltija-festivalen i Litauen 2012 för sin monolog Kuolema korjaa univelat.
*TeaK: TeM 2005/TanssitM 1995
Veikko Seppälä, kläddesign och modeexpertis
(AKA Veikko De Luxe) är en designer, sömmare och konstnär som arbetar inom mode och klädsel. I centrum för Seppäläs arbete ligger hållbar utveckling samt återvinning av textilier och kläder. Han är utexaminerad från Instituto Europeo di Design I Milano 2020, och hans arbeten har publicerats bilagan Vogue Talents.
Seppälä har ordnat egna utställningar av sina mode- och textilverk och gemensamma utställningar med bildkonstnären Anetta Lukjanova. Han har utöver detta kuraterat MMUOTO-grupputställningar.
Juho Rahijärvi, ljusplanering
Juho Rahijärvi har under sin 25-åriga karriär jobbat som ljusplanerare för ca 150 sceniska verk. Han ar arbetat som Circo Aeros tekniska ledare och planerare av cirkusteknik sedan 2005.
Jere Kolehmainen, ljudplanering och musikval
Jere Kolehmainen är en mångkunnig person inom teaterkonsten. Han utexaminerades som scenkonstpedagog (Teatteri-ilmaisun ohjaaja) AMK från yrkeshögskolan Metropolia 2014. Kolehmainen planerar ljus och ljud (bla. Red Nose Company, Esbo stadsteater, Teatern Avoimet Ovet) Dessutom skapar han musik (bla. Kielo Ilona och barnorkestern Käpylehmä) samt verkar som skådespelare I improvisationsgrupper (bla. Kolina)

Kl 20.30 – 21.45
SÅNGKLUB
Lasse Hirvi och Jori Otsa
Pianokonstnären, kapellmästaren, arrangören och kompositören Lasse Hirvi hararbetat redan 40 år som musikproffs inom den rytmiska musikens olika sektorer samt på den klassiska sidan. För närvarande är Lasse kapellmästare vid Jyväskylä stadsteater, och förekommer också i andra musikkontexter när tiden medger. Han står som värd i många sångklubbar, ackompanjerar och leder konserter samt spelar jazz i olika sammanhang.
Jori Otsa (Jori Tapio Kalliolla) är en premierad musiker, sångare och bildkonstnär med ett långt förflutet inom sina områden. Han har turnerat och spelat in musik som solist för flera orkestrar sedan 1985. De senaste 20 åren har huvudvikten legat på akustisk finskspråkig musik. Det brokiga fältet har omfattat allt från tango till folksånger och dragsspelsjazz samt slavisk melankoli. Jori sjunger med ackompanjemang av Lasse Hirvi valda pärlor från gångna decennier.

SÖNDAG | 20 Aug 2023
Kl 11.00 WORKSHOP
GABRIELLA ARIANA The Act of Caring
Performans
Hangö Stadshus Foajé, Bergatan 1. Biljetter 15 e / pass. tiketti.fi
The Act of Caring är en poetisk och kroppslig performans där interaktionen mellan vårdgivare och den omsorgsbehövande föder ett uttryck genom rörelse. I detta kan beröringen och känslan av att få stöd förnimmas.
Kl 12.30 Performans Leijonaranta, free entre
Omsorg och vård är alltid en överenskommelse mellan två människor. Den ena accepterar att hen behöver omsorg och den andra är villig att ta hand om det. Så delar två för varandra främmande människor en intim stund där den omsorgsbehövandes behov beaktas. Vård och omsorg betyder beröring och upplyftande stöd, en grundläggande upplevelse i livet. Ingen skulle existera i denna värld utan allt detta. Vi är alla födda av beröring.
The Act of Caring är Gabrielas mother-projekt, en performansserie som består av fyra delar och av vetenskaplig forskning 2023-2024. Mother-projektet synliggör, röjer plats, skördar, etablerar och utövar mammavarande (mothering). Projektet lyfter fram vården och omsorgen och gemenskapheten som en livsviktig kraft som kan rotas I samhället genom upplevelsekonsten. Mammavarandet (mothering) är ett radikalt förslag gällande vård och omsorg samt om att bry sig om livet. Våra kroppar är konkret medvetna om det, och det är också en del av våra cellers medvetenhet. Samtidigt har denna kunskap begravts under tusentals års patriarkaliska konstruktioner.
“Mothering” och vård och omsorg är en grund på vilken vi kan skapa ett nytt sätt att förhålla oss till oss själva och till allt annat levande.

Kl 10.00 – 14.00
TARGET Helsinki ensemble
WORKSHOP – Making of Dance Films
För alla över 15 år
Making of Dance Film – kursen är riktad till unga – över 15 år.
Under kursens lopp deltagarna arbetar med video, studerar förhållandet mellan levande bilder och rörelsen och lär sig uppfatta skillnader mellan videor tagna i olika lägen och utrymmen – och skapar dansvideo. Din egen telefon räcker alldeles utmärkt för att filma. Kursen leds av TARGET-dansartisterna Natasha Lommi och Elina Häyrynen.
Plats: Workshop, Hangon baletti ja liikuntakoulu, Esplanad 77
Kl 15.00
Puppet Theatre Drawing Box – Läsningens superkraft
Värmen i Hangö stadshus, Vuorikatu 1.
Biljetter 15 / familj 35 / pass.
Rekommenderad ålder: 5 – 10 år.
Vad är ditt råd när Samuel inte gillar att läsa? Kan maskinen som pappa uppfann hjälpa? Den kan göra många knep.
I berättelsen skriven av Ilona Willebrandt får pojken Samuel och hans gode vän Mato äventyr. Tillsammans med pappa deltar de i tävlingen “Årets uppfinning”, som bedöms av den yviga fröken Ylikärppä. Samuels mamma sjunger tröstande sånger och i slutet av berättelsen får Samuel reda på vad superkraften i läsning egentligen betyder.
Kerttu Aaltonen från Nystad började göra dockteater för 50 år sedan. Dockteater Piironginlaaitti fyllde 35 år 2019. Kerttu Aaltonen är en mångfaldigt prissatt dockteaterkonstnär som skaffat sig mångsidig yrkesutbildning. Han har arbetat för barnkulturen som regissör, artist och tränare inom området.
Skrivet av Ilona Willebrandt
Regisserad av Mikko Rantanen
I rollerna Kerttu Aaltonen, Raimo Nummela
Musik av Rauno Melos, Tuula Amberla
Dockor och iscensättning av Kerttu Aaltonen
Föreställningens längd är ca 30 minuter och dess målgrupp är barn i åldrarna 5-10 år.
Produktion: Dockteater Ritlåda
piironginlaatikko.com

Kl 18.00
RISA – GLG
Längd: 25 min
Från: 7 år
GLG är en surrealistisk resa där två människor stöter ihop, omslingras och släpper lös sina egna, den andras och omgivningens gränser. Verket, som modigt balanseras i humanitetens snirklar, för tittaren mot ett okänt mål, där influenserna av bildkonsten, modern dans och cirkus smälter samman och lager för lager bygger upp nya betydelser.
“Verket har fötts av vår tids tryck och med spegling av världen i dag. I verket kombineras på ett nytt sätt både den moderna dansens och cirkusens samt teaterns och bildkonstens världar. Verket kunde betraktas som en serie surrealistiska tavlor vilka berättar sin egen historia. Bilden av en man i en svart solstol under ett svart parasoll, drickande svart smörja, samtidigt som ett lik sköljs i land på en annan strand, utmanar oss att begrunda världens tillstånd I dag.
Verket har uppkommit genom att behandla frågor som hur återhämta sig från traumor, hurdana transformationer måste vi gå igenom för att klara oss? Hurdana gränser blir resta för oss eller av oss själva och hur kan vi lösgöra oss från dem?
Verket lyfter fram olika människoöden och berättelser börjande från kanten, från en punkt från vilken vi inte längre kan fortsätta på samma sätt.”
Premiären var 2022 på Helsingfors stadsteater, KOLME TEOSTA KONTAKTISTA
GLG var en av de tre olika verk kring samma tema.
Arbetsgroup
KONCEPT, KOREOGRAFI OCH UTFÖRANDE
Riia Kivimäki ja Saku Mäkelä
BELYSNINGSDESIGN
Jukka Huitila
LJUDDESIGN
Sami Tammela
KLÄDDESING OCH SCENOGRAF
Riia Kivimäki ja Saku Mäkelä
KONSULENT FÖR SCENOGRAFI OCH KLÄDDESING
Elina Kolehmainen
REALISERING AV SCENOGRAFI OCH KLÄDDESING
Outi Lehto, Riia Kivimäki ja Saku Mäkelä
DRAMATURG
Jarkko Lehmus
STÖD La Briqueterie – CDCN Val-de-Marne sekä Tectis Oy.
GLG är en sammanproduktion med Cirko – Centrumet för nycirkus rf.
